روند بازار پردازش تصویر در سالهای آینده
با شروع سال و همچنین دهه جدید میلادی، اکنون زمان ارزیابی وضعیت حاکم بر صنعت پردازش محتوای تصویر بوده و ضروریست تحولات این حوزه در 12 تا 18 ماه آینده مورد بررسی قرار گیرد.
بازار صنعت نظارت تصویری سالهاست که رونق گرفته ، اما ورود و بکارگیری فناوری های مکمل ویدیویی هوشمند این صنعت، به کاربران این امکان را داده است که ارزش بیشتری را در قبال سرمایه گذاری در این حوزه کسب نمایند. واضح است این ارزش از طریق تبدیل داده های ویدیویی به اطلاعاتی هوشمند و پاسخ عملیاتی به وقایع بر اساس تکنیکهای یادگیری عمیق و هوش مصنوعی به دست می آید.
به همین دلیل است که بسیاری از صنایع مانند خرده فروشی ها، خدمات مالی و حمل و نقل مشتاقانه به تجزیه و تحلیل داده های ویدیویی می پردازند. این نوشته به بررسی روندهای برجسته صنعت و نحوه پیشرفت آنها در سال 2021 می پردازد.
1. هوش مصنوعی (AI) و یادگیری عمیق، همچنان فناوریهای کلیدی در حوزه تجزیه و تحلیل محتوای تصویر می باشند و به طور موثری داده های تصویری زنده و یا ذخیره سازی شده را به متادیتای ساختار یافته تبدیل می نمایند، این داده ها باعث افزایش بینش کمی و کیفی در حوزه نظارت تصویری می گردد.
الگوریتمهای توسعه و تحقیق در حال انجام، به روند خود جهت استخراج و تجزیه و تحلیل موثرتر و دقیقتر داده ها ادامه خواهند داد و این صنعت شاهد نوآوری هایی در این زمینه در سال 2021 و پس از آن خواهد بود.
2. از آنجا که پردازش تصویر به صورت زنده (Real-Time) همچنان – با توجه به پیشرفتهای حاصل شده در اعلام هشدارهای زنده – دربرگیرنده مزایای قابل توجهی برای کاربران نهایی می باشد، لذا اولویت اصلی سازمانهایی که هم اکنون در حال استفاده از تکنولوژی تجزیه و تحلیل تصاویر می باشند گسترش میزان پوشش تصویری توسط دوربینهای نظارتی جهت پردازش تصاویر بیشتری به صورت زنده خواهد بود. با گسترش میزان پردازش تصویر Real-Time، کاربران میتوانند سطح محیطی هشدارهای تولید شده را توسعه داده و همچنین میزان داده های تولیدشده بیشتری را به صورت ویژوال در اختیار داشته باشند، بنابراین میزان بهره برداری تجاری از این داده های یکپارچه و همچنین تقاضای بازار در خصوص دسترسی به داده های Real-Time و در لحظه، نیز به میزان قابل ملاحظه ای افزایش خواهد یافت.
3. فناوری تشخیص چهره، که چهره ها را از طریق مقایسه نمودن ویژگیهای بیومتریک با Watch List و یا پایگاه داده ای از تصاویر دیجیتالی گردآوری شده تشخیص می دهد نیز به میزان بیشتری مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
استفاده گسترده از برنامه های کاربردی گوناگونی – از پیدا کردن افراد گمشده و یا مشکوک به جنایت گرفته تا شناسایی مشتریان خاص و وفادار به یک برند – همگی نشان دهنده این مهم هستند که میزان استفاده از فناوری تشخیص چهره نیز گسترش قابل ملاحظه ای خواهد یافت. همانطور که میزان کیفیت تصاویر ویدیویی و در پی آن میزان پردازش موثر تصاویر افزایش می یابد، راهکارهای تشخیص چهره نیز بسیار موثرتر و دقیقتر خواهند شد.
اگرچه میزان پیشرفت در این زمینه قابل توجه بوده است، اما مبحث تشخیص چهره همچنان موضوعی بحث برانگیز خواهد ماند مگر اینکه قوانین و مقررات موثرتر، دقیق تر و قاطعانه تری در خصوص نحوه استفاده از این تکنولوژی وضع گردد.
4. دسترسی روزافزون به تصاویر با وضوح بالا (8k, 4k) تحلیلهای ویدیویی پیچیده تر و دقیقتر را ممکن میسازد. ویدیوهایی با کیفیت بالاتر امکان ارزیابی دقیقتر و شناسایی اشیاء موجود در جمعیت زیاد را فراهم ساخته است، این ارزیابی ها امکان صدور آلارم هایی بر اساس رولهای مشخص از پیش تعریف شده، جستجو و فیلتر داده های ویدیویی و به کارگیری داده ها به صورت هوشمند از متادیتای ویدیویی را به وجود خواهد آورد.
پیشرفت های فناوری باعث افزایش توانایی های پردازشی و تحلیلی از قبیل شناسایی چهره و نیز هشدارهای مبتنی بر شمارش خواهد شد. به هر حال، از مهمترین چالشهای پیش رو در به کارگیری فناوریهای جدید، ضرورت استفاده از سخت افزارهای خاص و با قدرت پردازش بالا جهت انجام پردازشهای تصویری پیچیده می باشد.
با توجه به هزینه بسیار بالای سخت افزار، روند حرکت بازار به سمت استفاده از دوربینهای رزولوشن بالا کندتر خواهد بود ولی به هرحال استفاده از داده های ویدیویی با کیفیت بسیار بالا، تحولی است که در سالهای آینده شاهد رشد بیشتر آن خواهیم بود.
5. آنالیز تصویری مبتنی بر تکنولوژی ابری (Cloud-based Video Analytics)، روندی است که بسیار مورد بحث قرار می گیرد، اما هنوز نفوذ قابل ملاحظه ای در بازار در این حوزه رخ نداده است. با این وجود، روند حرکتی صنعت به این سمت و سو می باشد، زیرا پیاده سازی سیستمها مبتنی بر تکنولوژی های ابری دارای مزایایی از قبیل سهولت استقرار و هزینه پایین ورود میباشد. به طور کلی، پیشرفت های توسعه ابری، باعث حصول پیشرفت هایی در زمینه امنیت سایبری این حوزه نیز شده است.
خدمات ابری بخشی از هزینههای سرمایه، پروسههای آمادهسازی و هزینه نصب و استقرار سیستم را عهدهدار شده و راه حل مناسبی جهت پاسخ به نیازمندیهای موجود در پروژههایی که ضرورت نصب سیستم در چندین محل جغرافیایی را دارند میباشد.
حداقل مزیت حرکت به سمت پلتفرم های ابری این است که به کاربر حق انتخاب به هنگام استقرار یک سیستم پردازش تصویر را می دهد و کاربر توانایی انتخاب سیستم بر اساس تکنولوژی ابری، محلی و یا ترکیبی از این دو روش به منظور حداکثر بهره برداری از شبکه نظارت تصویری خود را خواهد داشت.
حوزه پردازش محتوای تصویر، روند تکامل خود در سال 2021 نیز با توجه به پیشرفت های سخت افزاری و نرم افزاری موجود که باعث دستیابی بیشتر به فناوریهای نوین خواهد شد، ادامه خواهد داد.
قطعاً در سالهای پیش رو شاهد ورود کاربران جدیدی جهت استفاده از فناوری های پردازش تصویر در حوزه های مختلف صنایع خواهیم بود.